Włochy to kraj, który słynie przede wszystkim z jednej z najznamienitszych kuchni na świecie. Takie dania jak pizza, pasta czy liczne desery na stałe weszły do jadłospisu wielu polskich domów, ale w tym przypadku nikt nie ma wątpliwości – tych potraw trzeba spróbować w oryginale! Poznaj 10 najpopularniejszych włoskich dań i zobacz, od czego musisz zacząć każdą podróż do Italii!

Top 10 najważniejszych włoskich dań:

  1. Carpaccio

Włoska kuchnia bazuje na prostocie, dlatego jej najwięksi przedstawiciele nie mają nic wspólnego ze skomplikowaną kuchnią. Jaki jest sekret carpaccio? Wyłącznie dobry produkt. Danie składające się jedynie z cienkich plasterków mięsa wołowego, cielęcego lub ryby skrapia się wyłącznie sokiem z cytryny i przyprawia solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Tylko tyle i aż tyle! Taki jest sekret carpaccio!

  1. Focaccia

Focaccia jest daniem, które nie wymaga żadnego tłumaczenia z włoskiego. Potrawa ta święci triumfy w Polsce głównie za sprawą prostoty i wspaniałego smaku. Konsystencja ciasta tradycyjnie plasuje się pomiędzy chlebem a pizzą, a sama focaccia, zazwyczaj wyłącznie podawana w towarzystwie soli i oliwy z oliwek, pełni funkcję przystawki.

  1. Pizza napoletana

Pizza jest jednym z częściej konsumowanych w Polsce dań, ale fast-foodowe odpowiedniki nijak się nie mają do klasycznego oryginału. Pizza neapolitańska (tłumaczenie na włoski: pizza napoletana) to minimalistyczna kompozycja ciasta, pomidorów, mozzarelli i oliwy z oliwek, która od lat uwodzi niepowtarzalnym smakiem. Wśród włoskich kucharzy panuje przekonanie, że kto poradzi sobie z pizzą neapolitańską, ten zrobi każdą pizzę!

  1. Pasta pomodoro

Tłumaczenie z włoskiego tego dania jest niezwykle proste: pasta pomodoro to makaron z prostym sosem pomidorowym. Podobnie jak w przypadku pizzy napoletana, kluczem do idealnego smaku jest odpowiedni balans: w tym przypadku sosu pomidorowego, oliwy z oliwek i bazylii. To proste danie nie wymaga żadnych dodatków i broni się niepowtarzalnym, prawdziwym włoskim smakiem!

  1. Ravioli

Słynne włoskie pierożki ravioli to danie, które w ostatnich latach zawojowało polskie restauracje – chociaż niejeden tłumacz włoskiego wzbrania się przed nazywaniem tej potrawy „włoskimi pierogami”. Standardowo wycinane w kształt kwadratu, tradycyjnie nadziewane są serem ricotta. Jednak poza samą formą, z polskimi pierogami nie mają zbyt wiele wspólnego!

  1. Gnocchi

Gnocchi to danie, które sprawia wiele trudności… zwłaszcza wtedy, gdy nie wiemy, jak je wypowiedzieć! Każdy rodowity Włoch zapada się pod ziemię, gdy słyszy polskie „gnoczi” – w tym przypadku przydatne mogłoby się okazać tłumaczenie z włoskiego tej nazwy na polski lub zapamiętanie, że prawidłowa wymowa to „Niokki”. Ta potrawa jest mocno zbliżona do kopytek: podaje się je zazwyczaj z sosem, z kolei w niektórych włoskich regionach gnocchi nadziewa się szpinakiem i serkiem ricotta.

  1. Arancini

Każdy tłumacz języka włoskiego wie, że arancia to po włosku pomarańcza. Co jednak łączy ten owoc z ryżowymi kulkami w panierce z bułki tartej? Klasyczne sycylijskie arancini są okrągłe i zrumienione, dzięki czemu wizualnie przypominają pomarańczę. Trudno jednak szukać podobieństw w smaku – potrawa ta jest wytrawna, a farsz ryżowej kulki to najczęściej sos pomidorowy, ragù lub mozzarella.

  1. Crostata

Crostata, zwana również coppi (w Neapolu) lub sfogliate (w Lombardii), to najsłynniejsza włoska tarta z kruchego ciasta. Uzupełniana tradycyjnie domowymi przetworami, jest jednym z najsłynniejszych domowych deserów w każdym włoskim domu. Ten rodzaj tarty to potrawa, której po prostu trzeba spróbować!

  1. Tiramisu

Kolejne danie, którego nazwa nie wymaga tłumaczenia z włoskiego. Znana na całym świecie kompozycja biszkoptów nasączonych kawą, serka mascarpone, żółtek jaj oraz cukru, posypana z wierzchu grubą warstwą kakao to deser, którego nie da się nie kochać. Tradycyjnie jedzony w porze lunchu, najlepiej smakuje schłodzony i podany wraz z filiżanką espresso. Aż trudno uwierzyć, że najsłynniejszy włoski deser powstał dopiero w latach 60. ubiegłego stulecia!

  1. Panna cotta

Tłumaczenie z języka włoskiego nazwy panna cotta nie daje zbyt wiele informacji: oryginalna nazwa brzmi bowiem „gotowana śmietanka”. Koniecznie jednak warto spróbować tego deseru – wspaniała kompozycja śmietanki, żelatyny i wanilii sprawia, że deser to prawdziwa uczta dla zmysłów!

Najlepsze włoskie potrawy – gdzie ich spróbować?

Każdy miłośnik Italii wie doskonale, że większość z najpopularniejszych potraw dostępna jest w większości lokalnych restauracji. Chociaż w kurortach turystycznych dominują lokale serwujące potrawy kuchni międzynarodowej, to jednak włoskie akcenty (w postaci carpaccio, ravioli czy tiramisu) są podstawą każdego menu. Najpopularniejsze dania nie wymagają żadnego tłumaczenia z języka włoskiego – to się rozumie samo przez się. W poszukiwaniu restauracji idealnej warto jednak czasem zboczyć z ubitej ścieżki. Bo choć mniej oblegane knajpki na peryferiach wymagają samodzielnego tłumaczenia z włoskiego karty dań, to jednak oferują to, co w kuchni Italii najważniejsze – prawdziwość i smak!

Źródło artykułu: https://supertlumacz.pl/tlumaczenia-wloski/